Blog

Nyomtat

kandalló építésA kandalló építés újra népszerű, rengetegen érdeklődnek iránta, hiszen a kandalló nem csak meleget biztosít, hanem az otthonos hangulatról is gondoskodik.

Bizonyára mindenki látott már kandallót és a legtöbben biztosan ámulva csodálták, hogy milyen kellemes hangulattal árasztja el a szobát egy ilyen berendezés. Ez valóban így van, azonban azt már kevesebben tudják, hogy hogyan is működik pontosan a kandalló. Persze, tűzzel fűt, de mégis, mi az a tűztér és hogyan működik a légfűtés? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre is választ kap.

Napjainkban a legtöbb berendezés úgynevezett zárt tűzterű kandalló, ahol a tűz egy öntöttvasból vagy samottbéléses acéllemezből álló tűztérben ég. Ezt egy rendkívül strapabíró, kerámiaüveg ajtó választja el a lakótértől, ami megakadályozza, hogy szikra pattanjon ki a padlóburkolatra. Az üveg teszi lehetővé, hogy a tűz látványát és fényeit biztonságosan élvezhesse.

Érdemes tudni, hogy még a legszakszerűbben, legjobb minőségű anyagokból épített kandallónak is van hővesztesége, ami a kéményen keresztül távozik. Ám optimális esetben a kandalló akár 87%-os hőleadási hatásfokkal is rendelkezhet, ami elég kecsegtető szám.

Ennek a hőnek körülbelül a 40%-a a kerámiaüvegen, illetve a kandalló burkolatán keresztül, sugárzó hőként kerül a helyiségbe. A maradék hő légfűtésként kerül hasznosításra.

A légfűtés tulajdonképpen egyszerű fizika: a padló közelében elhelyezkedő hideg levegő beáramlik a kandallóba az erre szolgáló nyíláson át, ott felhevül, majd a fizika törvénye szerint felfelé kezd áramlani és a kandalló oldalán lévő szellőzőkön át a légtérbe jut. A be- és kimeneti hőmérsékleti differencia nagysága sok mindentől függ, például a lakás hőmérsékletétől és a tűz intenzitásától, de elérheti a 100-120°C-ot is. Emiatt gravitációs áramlás jön létre és fokozatosan felmelegszik a helyiség levegője.

Reméljük, hogy cikkünk segített megérteni ennek a nagyszerű berendezésnek a működését. Amennyiben megbízható céget keres kandalló építéshez, forduljon hozzánk és kérje ajánlatunkat akár még ma! Munkatársaink szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésére.

 Kályhacsempemanufaktúra facebook megosztás