Cserépkályha

Nyomtat

cserépkályha

Cserépkályha, kandalló minőségi zalaegerszegi kályhacsempéből.

Rögtön az elején egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, mely a cserépkályha és a kandalló körül forog. Sokak számára az ülőpadlával, búbbal, üvegajtóval rendelkező tüzelőberendezés minden esetben kandalló, a cserépkályha pedig egy hasáb alakú, kis tüzelőajtóval megépített fűtőberendezés.
Valójában a laikus számára a külső megjelenés alapján meglehetősen nehéz eldönteni, hogy cserépkályha vagy kandalló amivel szemben áll, kivéve természetesen a kővel, márvánnyal, gránittal vagy egyéb anyagokkal körbeburkolt kandalló betétet.
A cserépkályha fűtőfelülete mindig kályhacsempéből készül. Nagyon fontos jellemzője, hogy általában egyedileg megépített ( samott téglából, vagy samott és egyéb tűzálló anyagok kombinációjával) tűztérrel, és a cserépkályha típusának, külső megjelenésének függvényében szintén egyedileg kialakított, jellemzően több méter hosszú belső füstjárattal rendelkezik.

A Főmenü Cserépkályha galéria linkjére kattintva a kályhacsempéinkből épített kályha képeket tekintheti meg.
Cserépkályha ötletek galériánkban több, már megvalósult látványtervet is talál, elősegítendő hogy az  otthonába építendő kályha "egy örök darab" legyen.

A cserépkályha falazatának szerkezetét a kályhacsempe és az azt követő bélés adja, melyet jellemzően agyag, telőcserép, speciális samott idomok, kisméretű tömör tégla alkalmazásával cserépkályhás szakember alakít ki. Jellemző  falvastagsága 6-12 cm. Belső szerkezetét samott tégla és takarólapok, speciális samott idomok, kisméretű tömör tégla, tetőcserép és agyag felhasználásával alakítja ki a kályhásmester. Az utóbbi időben kaphatóak már speciálisan a cserépkályha építéshez kifejlesztett előre gyártott tűzterek, samott vagy tűzálló beton füstjárati idomok, kályhás habarcsok, hőálló és tűzálló ragasztók, melyekkel a "hagyományos" cserépkályha építéshez szükséges anyagok részben, vagy egészében kiválthatók, de rendkívül magas áruk miatt ezek használatának tömeges elterjedése hazánkban egyhamar nem várható. Jellemzően ezeket az anyagokat tőlünk nyugatra az un. "duplaköpenyes - légréses" kályha építésénél alkalmazzák.
A megépített cserépkályha a kialakított belső szerkezetének és a beépített anyagok mennyiségének függvényében lehet "könnyű", "félnehéz" és "nehéz".
Ennek döntő szerepe van abban, hogy az adott kályha milyen hosszú ideig tudja "tárolni a meleget". Ez a szerkezet kialakításától függően 8-12-18-24 óra, vagy akár még hosszabb idő is lehet.
A fentiekből egyértelműen következik, hogy egy megépített cserépkályha tömege 1-1,5 tonna esetenlént akár ennél nagyobb, ezért még annak megépítése előtt a tervezés fázisában az aljzat teherbíró képességét is vizsgálni kell.
A cserépkályha lehet szabadon álló, falközti, vagy falnak épített. A   falnak építés az utóbbi időkben kialakult nem túl szerencsés gyakorlat, általában a kályhacsempével való spórolás és a kályha mögötti takaríthatóság miatt kérik a megrendelők. Figyelembe veendő azonban, hogy egy falnak épített cserépkályha fűtőteljesítménye negyedével-harmadával, esetenként még nagyobb arányban is csökken a szabadon állóéval szemben. A falnak épített kályha fal felőli részét legalább annyira le kell hőszigetelni, hogy az épület szerkezeti elemei 50-55 fok fölé ne melegedhessenek fel, mert különben az épület szerkezeti elemeiben maradandó károk is keletkezhetnek. Külső határoló falhoz a kialakuló hőhíd miatt a falnak építés nem ajánlott.
Könnyűszerkezetes épületben a cserépkályha falnak építése tűz és életveszélyes, ezért szigorúan tilos! Ha mégis ragaszkodnak a falnak épített cserépkályhához, akkor azt lehetőleg hátsó kiszellőztetett légréssel készíttessék el.
Cserépkályhát ha leherséges közvetlenül a kémény mellé, vagy attól maximum 60-65 cm-es távolságra építsük, mert akkor még a gyártó által gyártott füstcsővel a kéménybe biztonságosan beköthető. A klasszikus, a régebbi épületekre jellemző falazott 14 x 14 cm-es kéménykeresztmetszet már megfelelő. Természetesen az új, korszerű könnyűszerkezetes vagy előre gyártott kéményrendszerek is mind megfelelőek, de ajánlott a nagyobb 180-200 mm átmérőjű kémény a későbbi problémamentes üzemeltetés miatt. A kéménynek a tető gerinc fölé kell érnie min.80 cm-rel. Egy kéményre csak egy tüzelőberendezés köthető.A már meglévő kéményét még az építés előtt feltétlenül ellenőriztesse kéményes szakemberrel. A kéménytisztító ajtó hozzáférhetőségét a cserépkályha megépítése után is biztosítani kell.
A kémény keresztmetszete és magassága döntően meghatározza a beépíthető kályha ajtó nagyságát. Általánosságban elmondható, hogy kályha ajtó u.n. 2 x 2 csempésnél nagyobb lehetőleg ne legyen, hogy üzemelő cserépkályha esetén az ajtó kinyitásakor a "visszafüstölést" elkerüljük. Az ekkora méretű ajtók üvegén keresztül már élvezhető a lángok játéka, ami kályhánkat különösen hangulatossá varázsolja. Ha a cserépkályha csak fatüzelésre készült, és az ajtón,vagy a kályha belső szerkezetében van megfelelő keresztmetszetű égési levegő bevezető nyílás, nem feltétlenül kell hamuajtót és rostélyt beépíteni. Vegyes tüzelés (fa +szén) esetén a hamuajtó és a rostély beépítése kötelező.
Régebben elterjedt gyakorlat volt a gáztüzelésű cserépkályha építése, melyet a vezetékes gázszolgáltatás elterjedése és a kényelmi szempontok is indokoltak. Ritkán, de még a mai időkben is jelentkezik egy-egy igény ilyen kályha építésére, valamint a már meglévő gázégős cserépkályha átépítésére. Fontos tudni, hogy az ilyen tüzelőberendezés átépítését csak olyan kályhás szakember végezheti, aki az erre a kályha típusra megszerzett vizsgával is rendelkezik. A gáztüzelésű cserépkályha építése vagy átépítése előtt az illetékes szakhatóságok szakvéleményét és engedélyét feltétlenül be kell szerezni!
A cserépkályha szakaszos üzemű tüzelőberendezés. A kialakított tűztér és a cserépkályha nagyságának, szerkezetének függvényében 8-12-15 kg száraz tűzifával kell megrakni, majd annak parázsig történő elégetése után (famennyiségtől, a kályha járatrendszerétől, a kéményhuzattól stb... függően ez 1,5-3 óra) le kell zárni. Ezt általában naponta egy, szükség esetén két alkalommal kell megismételni. A tüzelés során a cserépkályha nagy tömegű belső szerkezete átforrósodik, és mint egy "hőakkumulátor" tárolja a meleget, melyet a kályhacsempe burkolaton keresztül folyamatosan ad le környezetének. Ez a kályha szerkezetétől függően 12-18 de akár 24 óra is lehet, ez idő alatt folyamatosan temperálja környezetét.
A jól megépített cserépkályha az egyik leggazdaságosabban működtethető tüzelőberendezés, hatásfoka szakszerű üzemeltetésnél 72-85%. Használatánál rendkívül fontos szempont, hogy a már egyszer felfűtött cserépkályha lehetőleg soha sem hűljön ki teljeseni. Ezért szükséges a napi egyszeri begyújtás és felfűtés. Egyedüli hátránya, a viszonylag nagy "hőtehetetlenség", azaz, a már a visszahűlt cserépkályhába másnap történő ismételt begyújtás után annak újbóli melegedését nem azonnal, hanem mintegy 1-1,5 óra elteltével kezdjük érezni. Ne feledjük, hogy a "nagy meleget" a cserépkályha annak lezárása után adja.
Használatánál, tisztításánál mindig vegye figyelembe az építő kályhásmester útmutatásait. A  túlfűtés tilos. Szakszerű használat esetén a cserépkályha évente tisztítandó, 15-20 év után (a belső anyagok elhasználódása miatt) át kell rakatni.

A végére egy jó tanács: A cserépkályha nem kazán!!! Az évszázadok alatt kialakult és kitűnően működő füstjárat rendszerek a belső szerkezet éa s működés harmóniáját lehetőleg ne borítsuk fel különféle víztartályok - vízpatkók beépítésével, lehetőleg ne akarjuk a központi fűtés radiátorait is a cserépkályha melegével üzemeltetni. Ez az esetek nagy százalékában a füstgáz túlhűtéséhez vezet, ami a kályha járatrendszerében és a kéményben kátrányosodást és dugulást okoz, végső esetben a cserépkályha tönkremeneteléhez vezet. Ha mégis ragaszkodunk a kályha tűzterébe épített hőcserélős központi fűtéses rendszer kiépítéséhez, azt csak nagyon gyakorlott, az ilyen berendezések építésében jártas és több referenciával rendelkező kályhás szakemberrel építtessük meg. Központi fűtéses rendszerek kialakításához mi a széles választékban kapható un."vízteres" kandalló betétek beépítését javasoljuk. Ezek a berendezések  a rendelkezésre álló tervezési segédletekkel együtt jól illeszthetők az épület fűtési rendszerébe. Az ilyen rendszerek tervezésekor és kivitelezésekor mindig vegye igénybe tapasztalt épületgépész szakember segítségét is.


Hagyomány és modern technológia

Szeretné visszacsempészni a régi idők hangulatát otthonába? Remek megoldást jelent, ha cserépkályha beépítése mellett dönt. A cserépkályha kiválóan megtartja a meleget akár több órán keresztül, miután a tűz már kialudt, így nem kell a folyamatos tűzrakással vesződni, mindemellett rendkívül dekoratív látványt nyújt.

Válogasson kályhacsempe kínálatunkból és díszítse otthonát igazi értéket képviselő, tradicionális termékekkel! A Kályhacsempe Manufaktúra Kft. termékei között megtalálható kályhacsempék az évszázados hagyományok és a modern technológiai újítások ötvözetéből képesek ma is népszerűek maradni. A kályhacsempék előállításánál az egyik fő szempont az egyediség, így Ön nem tömegterméket kap a pénzéért, hanem egyedülálló kézműves terméket. Nem csupán egy hatékony fűtőtestet nyer otthonába, de egy értékes és dekoratív berendezéssel is gazdagodik  majd.

Építtessen otthonába egyedi cserépkályhát és keressen fel minket bizalommal kályhacsempékkel kapcsolatos kérdéseivel, egyéni igényeivel!

alt


Hogyan válasszunk cserépkályhát otthonunkba?

A cserépkályha bármelyik otthonba ideális választás, hiszen amellett, hogy rengeteg előnnyel rendelkezik a többi fűtési módszerrel szemben, rendkívül dekoratív. A választás során azonban érdemes szem előtt tartani néhány szempontot, annak érdekében, hogy a cserépkályha tökéletesen illeszkedjen otthonunkba, és maximálisan eleget tegyen elvárásainknak.

  • Első lépésként érdemes a funkciót megvizsgálni, és olyan berendezést választani, ami igényeinknek megfelel, attól függően, hogy mekkora helyiséget kell fűtenie.
  • Érdemes jól átgondolni a berendezés helyigényét, gyakran jelent problémát a kis hely és kedvezőtlen elrendezés.
  • Rendkívül fontos szempont az esztétikus megjelenés, hiszen méreténél fogja jelentősen meghatározza a helyiség hangulatát, így stílusában, színvilágában a már meglévő berendezésekhez kell igazítani.

Tekintse meg weboldalunk bővebb információit, és forduljon hozzánk bizalommal cserépkályhákkal kapcsolatos kérdéseivel, szakértő kollégáink segítenek megtalálni a tökéletes megoldást otthonába!
IWIWSatartlapGoogle bookmark