Blog

Nyomtat

fűtés cserépkályhávalA fűtés cserépkályhával kifejezetten egyszerű, ám természetesen ennek is megvannak a maga szabályai - a következőkben ezeket mutatjuk be.

A cserépkályha kiváló megoldást kínál az energiatakarékos fűtés problémájára, ám fontos, hogy szakszerűen használjuk, és figyeljünk azokra a szabályokra, amelyek betartása által nem csak hatékonyabb lehet a fűtés a cserépkályhával, de az élettartama is megnövelhető. Az első, egyben legfontosabb a fűtőanyag meghatározása, ugyanis léteznek kizárólag fa-, illetve vegyes tüzelésű kályhák is; az előbbi kizárólag fával, míg az utóbbi akár szénnel is felfűthető.

Első lépésben - a cserépkályha begyújtása előtt - mindig ellenőrizni kell a huzatot; ha nem elegendő a mértéke, elő kell melegíteni a kéményt papírral, vagy aprófával, és kizárólag ennek megtörténte után lehet rendesen megrakni a tüzet a kályhában, amit fokozatosan kell "felépíteni". Ez a tűz két oldalának kijelölésével kezdődik, amit két nagyobb hasábbal lehet megtenni, majd középre gyújtóst, papírt és kisebb hasábokat lehet rétegezni. Fontos, hogy a tűz folyamatosan oxigénhez jusson, ennek érdekében pedig a tűzrács ajtaja előtti részre nem szabad semmit sem tenni, a hamuajtót viszont csak akkor lehet bezárni, ha a cserépkályha teljes tartalma leégett, ellenkező esetben ugyanis kátránylerakódás alakul ki, de rosszabb esetben akár robbanás is bekövetkezhet!

Ha a cserépkályha fala átmelegedett, a tüzelő adagolását abba lehet hagyni; a cserépkályha egy kellemetlen, de jól felismerhető szaggal jelzi, ha túlfűtöttük. A fűtés során keletkezett hamut 3-6 naponta érdemes kiüríteni, de egyajtós cserépkályha esetében ez naponta kötelező.

Érdemes még tudni, hogy ősszel és tavasszal, a melegebb napokon visszafüstölhet a cserépkályha, de ez megoldható némi újságpapír eltüzelésével, amit a kéménytisztító ajtónál kell megtenni.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a fűtési szabályokkal kapcsolatban, illetve, ha szeretné megrendelni saját, egyedi cserépkályháját, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

 Kályhacsempemanufaktúra facebook megosztás