Blog

Nyomtat

kandalló légellátásA kandalló légellátása ugyanolyan fontos, mint bármilyen nyílt lángé, hiszen oxigén nélkül az égés nem lehetséges.

A kandallónak oxigénre van szüksége az égéshez, amit a hagyományos változatok a helyiség levegőjéből vontak el, ám a korszerű kandallóknál ezt máshogyan kell megoldani. Ennek oka, hogy a korszerű ablakok és ajtók légzárása közel tökéletes, azaz nincs légáramlás, ami ugyan hőszigetelési szempontból jó, ám kandalló üzemeltetése esetén nem csak az égést nehezíti, de akár életveszélyes is lehet.

Az életveszély ez esetben szó szerint értendő, hiszen akár füstgáz-visszaáramlás is bekövetkezhet a lakótér felé; ez főként pára- és szagelszívók működtetésekor fordulhat elő. Ennek megakadályozása - illetve a kandalló légellátása - érdekében szükség van egy úgynevezett légcsatornára, amit közvetlenül lehet a kandalló tűzteréhez csatlakoztatni. A legjobb megoldás a szigetelt aljzatbetonban, illetve a padlástérből ellátni a kandallót levegővel - ha az aljzatbetonban történik a légbevezetés, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani az esetleges hőhidakra.

Lényeges, hogy a légcsatorna megfelelő légáteresztő-képességű, azaz átmérőjű legyen. A kandalló tűzterének műszaki leírásában megtalálható a légbevezető mérete, de csak akkor, ha a készülék külső levegőre is csatlakoztatható. Az ideális méret 125-150 mm, a maximális hossz pedig 6 méter, de, ha több iránytörést is tartalmaz, illetve, ha hosszabb, mint 6 méter, akkor a 150-200 mm-es légcsatorna lesz a megfelelő - jobb, ha a biztonság érdekében a 200 milliméteres mellett döntünk. Fontos, hogy nem szükséges egyetlen légcsatornát alkalmazni; ha nem fér el a nagyobb keresztmetszet, akkor több, kisebb keresztmetszetű légcsatorna is megfelel a célnak.

Ön is szeretne kandallót az otthonába? Fontos, hogy ne csak kiváló minőségű és biztonságos, de esztétikus is legyen? Bízza ránk a kandallóépítést, és garantáltan nem fog csalódni! Tekintse meg referenciáinkat, olvasson bővebben a kandallóépítésről és más érdekességekről, majd vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!

 Kályhacsempemanufaktúra facebook megosztás